Znovuobjeveno – stará dobrá probiotika
Střeva a Váš imunitní systém
Bakteriální mikroflóra střev má obrovský vliv na naši imunitu. V obdobích zvýšené náchylnosti k chřipce a nachlazení a při boji s infekcí stojí za to pečovat o naše přirozené spojence tím, že budeme tělu poskytovat probiotika. Na trhu existuje mnoho doplňků stravy, které výrobci propagují a povzbuzují spotřebitele, aby je užívali. Než však sáhneme po tobolce nebo ji dáme svým dětem, stojí za to si připomenout způsoby našich babiček, které byly velmi účinné, už v době, kdy se nikomu ani nesnilo o probioticích.
Kvašené je zdravé
Často zavrhované jako stará vykopávka, něco, co se s naší moderní kuchyní zcela neshoduje, kvašené (jinak též fermentované) výrobky znovu ožívají. Nakládané okurky nebo kysané zelí jsou vynikajícím zdrojem probiotik. Jsou bohaté na vitamíny B, které mají nedoceněný účinek na fungování nervového systému a na koncentraci. Během fermentace se množí bakterie mléčného kvašení, které zlepšují trávení a pomáhají vyloučit toxiny. Také stojí za to vypít před jídlem sklenici láku od fermentované zeleniny, protože má vynikající vlastnosti – zlepšuje chuť k jídlu, trávení a přirozeně dezinfikuje trávicí systém.
Kvas
Je to nápoj na bázi kvasinek a kyseliny mléčné. Když je správně připraven, chutná po žitném chlebu a dokonale uhasí žízeň. Je to přírodní probiotikum s vynikajícími přínosy pro zdraví.
Mléčné produkty
Jogurt, kefír a podmáslí jsou také probiotika, pokud samozřejmě obsahují správné množství bakterií. Ochucené mléčné výrobky, které obsahují obrovské množství cukru, často nemají žádné probiotické vlastnosti. Proto je nezbytné číst etiketu a zkontrolovat, zda produkt skutečně obsahuje správné množství bakterií. Můžete si také připravit vlastní domácí jogurt.
Probiotika jsou fakt
Někteří lidé považují přírodní probiotika za potravinu, která se kazí, a proto je ze stravy vylučují. Pokud je fermentace považována za proces, při kterém dochází ke kažení potravin (protože jsou aktivovány bakterie), lze s nimi doslova zacházet jako se zkaženými produkty. Definice jsou však vždy jen slova nebo názory a probiotické vlastnosti těchto produktů jsou fakta. A díky těmto skutečnostem se nemusíte divit, jak dlouho Vaše chřipka bude trvat.