Přípravky podporující imunitní systém
Imunita ze střev
Přesvědčení, že imunita pochází převážně ze žaludku a vlastně ze střev, se v našich hlavách pevně zakořenilo. Velké množství reklam propagujících probiotické jogurty přimělo spotřebitele uvědomit si, že to, co si dáváme na talíř, přímo ovlivňuje naše zdraví a imunitní systém. Je jisté, že střevo a správná bakteriální mikroflóra v něm mají obrovský dopad na imunitní systém.
Zdravé stravování je základ
Základem dobrého zdraví a pohody je zdravá a vyvážená strava. A to neznamená sledovat nejnovější módní směry nebo jednoduše porovnávat potravinovou pyramidu ze starých učebnic biologie s nejnovějšími trendy. Spousta zeleniny a ovoce, pokud možno čerstvé, obilné výrobky, ryby, vejce, mléčné výrobky, maso a vyhýbání se fast foodu a zpracovanému jídlu jsou nyní pevným základem zdravé výživy. Během propuknutí chřipky nebo nachlazení však stojí za to klást větší důraz na přísady, které mají vlastnosti podporující imunitu.
Nejdůležitější jsou:
- Ryby – obsahují vitamin D a omega-3 mastné kyseliny
- Probiotika – podporují střevní mikroflóru. Mezi přírodní probiotické produkty patří: kefír, podmáslí, kysané zelí a fermentované okurky.
- Maliny – mají vysoký obsah vitaminů C, B1, B2, B6 a betakarotenu, který je silným antioxidantem
- Výrobky obsahující zinek – nízká hladina zinku snižuje imunitu v důsledku snížení počtu T-buněk, které chrání imunitní systém. Zinek najdete v česneku, mandlích, divoké rýži, dýňových semínkách, pohance, bílých fazolích, kakau a slunečnicových semínkách.
- Oregano – antioxidant vykazující antivirové funkce a přírodní antibiotikum.
- Zelený čaj – silný antioxidant s vlastnostmi podporujícími imunitu.
- Košťálová zelenina: květák, růžičková kapusta, brokolice – to vše obsahuje glukosinoláty.
Vyberte si, co je pro Vás dobré
Seznam produktů podporujících imunitní systém zde nekončí. Výhody přírody nekončí tradičním zařazením citronu a česneku do naší stravy, i když by také měly být určitě běžnými ingrediencemi v naší kuchyni. Podpora našeho imunitního systému by se měla stát dobrým návykem a nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je jíst to, co nám nejvíce vyhovuje. Proto stojí za to seznámit se s různými přírodními poklady, které máme k dispozici, a vybrat si, co je pro nás nejlepší.